četrtek, 7. maj 2009

Samo za zenske (in bolj radovedne moske)...

U: Glede na to, da so se najini predhodni pisci blogov osredotocali predvsem na hrano, dostopnost informacij, opis same poti in predvsem gostoljubje, je morda cas, da se medve osredotociva na gostoljubje drugacne vrste, ki pa smo ga delezne predvsem zenske clanice nase odprave.

A: Toliko pozdravov od neznanih moskih, pa sploh ni vazno, ce je mlad, star, suh ali pa debel. Pa da ne govorim o (ne)spodobnih ponudbah, kot so npr. pitje metinega caja, vecerje v druzinski restavraciji, pitja viskija v prijateljevi hotelski sobi (kljub islamski veroizpovedi), pol hise zate in tvojo druzino, trgovino ter vsekakor ponujanje kamel in koz v zameno za zenitev.

U: Doma so me vedno ucili, da se z neznanci ni pametno pogovarjati, kaj pa storiti, ce se neznanci ves cas pogovarjajo s tabo? Pretirano prijaznost in zaupljivost je potrebno pustiti doma, se vseeno pa svetujem, da kaksno povabilo na caj sem ter tja le sprejmete, saj razen komplimentov in pihanja na duso, vecjega nadlegovanja ne boste delezne (vsaj po nasih izkusnjah ne). Razen, ce si tega seveda ne zelite same. Moja osebna izkusnja je, da je, ce iscete resnejso akcijo, vredno obiskati sicer 3 ure slabih cest oddaljeno obmorsko mestece Essaouira, ki poleg prijetnega vetrica, slanega in vlaznega ozracja (hmmm... :)) ponuja tudi uzitke drugacnih vrst.

A: Ce imate sreco in se spoprijateljite z Markasijem (beri: domacin iz Marakesa), boste videle kraje, ki jih v turisticnih vodnikih ni, jedle boljsi tajine, kot v katerikoli restavraciji ter dozivele Marakes v bolj pristni luci. Dobro je, da se ze pred odhodom psihicno pripravite na take in drugacne opazke in dobro premislite, kaj boste oblekle. Morda je to le najina sreca in/ali dobro presojanje ljudi, nikakor pa s tem ne trdiva, da boste vse imele enake ali podobno pozitivne izkusnje.

U&A: Obisk Maroka definitivno blagodejno vpliva na vas ego, vendar previdno, da vas vrnitev v hladno domovino ne pahe v depresijo zaradi pomanjkanja nenehne pozornosti.
Pa srecno!

Ursa in Andreja

Ni komentarjev:

Objavite komentar