petek, 8. maj 2009

Souk - prostor, kjer je vse poceni in je vsak tvoj prijatelj

Popoldan se odpravimo iz hotela proti Souku. Nasa pot nas pelje cez trg Jemma El Fna, kjer se skozi prometni kaos prebijamo proti Souku. Hupanje avtomobilov in motoristov prihaja od vse povsod. Ravno ko se ozres nazaj, da ugotovis od kod prihaja, te s sprednje strani skoraj zbije kocija. Sploh se nisi v Souku, pa te ze vabijo vsak v svojo trgovino. Tako se nekako skozi vrvez prebijes do Souka. Ce do takrat se nisi kaj kupil, je se upanje zate. Postanes del mnozice, ki se vije skozi ozke pokrite ulicice polne trgovin. Tezave s prometom se tu sele zacnejo. Ugotovis, da je bilo prebijanje od hotela do Souka skozi vrvez mala malica. 
Tako se poleg stopicanja za mnozico in izogibanja prodajalcem, ki te vlecejo vsak v svojo trgovinico trudis, da si Souka ne ogledas na prvi motoristovi gumi. No, vsaj ogled bi bil precej hitrejsi in morda bi med vsemi ulicicam vsaj motorist vedel kam. Ali pa tudi ne.
Druga moznost prevoza skozi Souk so mozje z vecinoma prepolnimi vozovi ali pa lahko celo zajahas konja. Ce ti vseeno uspe ostati na dveh nogah se zacne pogajalski ples s prodajalci, ki se pogosto konca s tem, da stopis v trgovino, v katero sploh nisi zelel. Tu pogajalski ples sele doseze svoj vrhunec. Vse kar je v trgovini je seveda najboljse kvalitete in ima najboljse cene. Prav tako pa vsak postane tvoj dober prijatelj. Ko poves svojo ceno, ti prodajalec da vedeti, da je tvoje mentalno ravnovesje na precej nizkem nivoju. Seveda je pomembno da vztrajas pri svoji. Nadaljnih 15 minut cene nihajo, hkrati pa kvaliteta izdelka strmo narasca. Koncna cena izdelka je prav tako nepredvidljiva kot preckanje ceste v Marakesu. Ce se izkazes za ostrega pogajalca postanes pravi Marocan. Kot taksen se poln samozavesti odpravis novim pogajalskim bitkam naproti. Na poti ne manjka niti zensk, ki ti zelijo polepsati del telesa s kano. Ko se v vsej tej mnozici zgubis in zmedeno pogledas okoli sebe, po napotkih domacinov nekako uspes priti nazaj do trga Jemma El Fna. Seveda je pot precej daljsa, kar pa se bolj obcuti tvoja denarnica. Tako se znajdes spet na trgu z rokami polnimi vreck, katerih vsebino ne poznas vec dobro in s praznim zelodcem.
Odresitev pa te caka med mnozico stojnic, kjer se zacne nova bitka. Vsak natakar te vabi, vcasih skoraj vlece na svojo stran. Ko ves obupan in lacen sedis za mizo postanes ze osvojena trofeja. Ce imas sreco se sit odpravis proti hotelu, kjer so utrujen ampak ponosen kot barantaski veteran sesedes na posteljo in pricnes z raziskovanjem vsebine vreck. Jutri pa te cakajo nove bitke v katere z vsakim dnem korakas bolj sprosceno. 
Kljuc do uspeha in zeljene cene je vztrajnost.

Anja, Tamara in Mateja

Ni komentarjev:

Objavite komentar