sobota, 9. maj 2009

Shukran ;D

Kaos.
Kaos, ki lahko zmede vsakega turista, ce pa se ta sprosti in vtece v tok vsakdanjega zivljenja na ulicah, lahko ugotovi, da je vse zelo enostavno. Vse nekako deluje, kljub temu, da je dosti manj pravil kot pri nas. Morda je pravi recept za hitro zivljenje v Marrakeshu prav pozaba pravil.
Vse okoli Djemaa el Fna trga mrgoli kot v mravljiscu, ustavi se samo takrat, ko iz razlicnih mosej zaslisis klic k molitvi, za katerega na zacetku mislis, da je signal za evakuacijo :D.
Zanimivo je opazovati dogajanje na ulicah z obrobja oziroma s teras, ki lezijo na vrhu mesta. Morda boste tudi vi nasli red, ki prevladuje v tem mestu.
Nepozabno dozivetje je bilo zgubljanje med souki, ki so popolni urbani labirinti. Souki so polni trgovinic in rokodelskih delavnic, katerih bistvo je, da se zgubis med njimi in ponovno najdes pot ven. Vsi ti zelijo pomagati, te usmerjati na pravo pot, a kaj, ko vse poti vodijo v trgovine bratranca, strica ali brata.
Bolj kot smo se stiri punce zgubljale, bolj so nam zeleli pomagati :D, hkrati pa smo me uzivale v brezcasnem zgubljanju med pisanimi sali in vonjem zacimb. Seveda pa ima vsako veselje svoj konec, zlasti ko je ura za vecerjo in ti se vedno ne ves v katero smer naj gres. Ko pa prides do destinacije, je tvoja nagrada vecerja, ki je primerna za vse, ki obozujejo mesanje razlicnih okusov, ki se odrazajo v maroski hrani. Nas so najbolj zasvojili razlicni tajini, za posladek pa cimetov sladoled na odmaknjeni terasi, kjer se pocutis kot princesa s knjige o Tisoc in eni noci. Terase so primerne tudi za zadevanje z metinim cajem, ki pomiri vznemirjenega duha in razgrete misli. Na stojnici 49 pa za lep zakljucek vrocega dneva zvrnes kozarec in pol sveze stisnjenega pomarancnega soka in si skupaj s prodajalcem ogledas arabsko telenovelo.
Zdi se, da ti hitrost vsakdana zleze pod kozo, zato smo se nekateri odlocili za kratek oddih v obmorskem mestecu Essaouira, kjer smo se nadihali morskega zraka. Potesile smo tudi zensko zeljo po nakupovanju, saj je bilo v malem, za utrdbo skritem mestecu vse bolj poceni, hkrati pa je utrip mesta pocasnejsi od Marrakesha.
Maroska arhitaktura te v hipu zasvoji, vse se ujema, vse je grajeno v nekem enotnem stilu in potem se spomnis na Slovenijo in bi najraje ostal v Maroku in si kupil svojo hisko, vzel privlacnega domacina s pogledom, ki te zasvoji in postal tudi sam del tega sveta.

Vroce pozdrave z Maroka.
Alenka, Anja in Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar